Oldal kiválasztása

Az izompólyákra ható masszázs

Struktúra - Mobilitás - Regeneráció

Az SMR System lényege az izmokban, az izompólyákban, a kötőszövetben kialakult feszültségek feloldása.

Az izom újra elnyeri optimális teljesítőképességét, könnyebben regenerálódik, megelőzhetőek a sérülések.

Az SMR System eszköztárát az SMR henger, az SMR bot és az SMR labdák képezik. Az SMR System gyakorlatok egyszerűek, könnyen megtanulhatóak, kortól és sportmúlttól függetlenül.

Anatómiai háttér

A kötőszövet (latinul: fascia) “a forma szerve”. Az izmok végzik a mozgást. Az izompólya burkolja és kontrollálja az izmokat. Ha az izompólyában feszültség jelenik meg, amit nem oldunk fel, akkor az izom nem tud megfelelően működni.

A kötőszövet mindenütt jelen van a testünkben, ez köt össze mindent. Több rétege van, amelyek egymásba fonódnak. A felszínes rétegére úgy tekinhetünk, mint “ test-harisnya”. Ha ez a test-harisnya megtekeredik, elcsavarodik, elhasználódik, megsérül a nem megfelelő használat során, izmaink azonnal jelzik. Megváltozik és merevebb lesz a mozgásunk, romlik a testtartásunk, nehezebben regenerálódunk.

Az izompólya hártyaszerűen beburkolja az izmokat. Lehet akár egy rendkívül erős, vastag, de lehet egy vékony, szinte átlátszó réteg is az izmok körül. Az izompólya összeköti, körülveszi, formázza az izmokat, biztosítja az izom erejét, rugalmasságát. Az izom könnyebben és gyorsabban regenerálódik, amikor az izompólya rugalmas.

Hatásmechanizmus

Az SMR masszázzsal megszüntethetjük a kötőszövetben, az izompólyákban összegyült feszültségeket. A gyakorlatok során lassú, egyszerű mozdulatokat végzünk az eszközök használatával. Az alapgyakorlatokat, esettől függően az SMR hengerrel, az SMR bottal vagy a SMR labdával hajtjuk végre.

Az SMR System gyakorlatainak hasonló hatásmechanizmusa van, mint a masszázsnak. A masszázs hatására nem csak az izmok és a kötőszövet anyagcseréje javul. Könnyen elérhetjük az optimális izomegyensúlyt, aminek következtében javul a mozgás minősége és  a testtartás.

A stresszoldás az idegrendszerre van közvetlen hatással. Beindíthatjuk a test regeneráló és öngyógyító folyamatait, ami fájdalomcsillapító és méregtelenítő hatású egyaránt. A mechanikus ingerek, az idegrendszeri hatások és az anyagcsere javulása egyaránt növeli a test-tudatot, ami a sportolóknak elengedthetetlen.

A könnyebb, fájdalommentes mozgás öröme jó közérzetet és letisztult gondolkodást eredményez.

u

Mire való az SMR?

Stresszoldás, közérzetjavítás
A kötőszövet képes magában raktározni a feszültséget. A kötőszöveti feszültségek megszüntetésével érhető el a stesszoldás. A stressz megszüntetése a testben kihat a gondolkodásunkra és az érzelmeinkre is. Stresszoldással biztosíthatjuk a jó közérzet elérését is.
Rehabilitáció, megelőzés (prehab)
A laza és rugalmas kötőszövet biztosítja az izmok optimális működését, ennek segítségével a sérülések megelőzhetőek. Régi sérülésekből eredő ízületi és izomproblémák megszüntethetőek, a sérülések okozta stresszt feloldja. A regenerációs folyamatok felgyorsulnak, így a gyógyulási folyamat eredményesebbé válik. A rehabilitáció ideje lecsökken, a sportoló hamarabb térhet vissza.
Testtartás és test-tudat javítása
Javíthatjuk a testarttást. Az egyoldalú terhelésekből vagy az ülőfoglalkozásból eredő problémák az SMR System gyakorlatiainak alkalmazásával megszüntethetők. Nem szimmetrikus mozgást végző sportolók esetében megszüntethetők az ebből eredő panaszok, tartásbeli problémák. Egyre több gyógytornász és rehabilitációs szakember használja a gyógytorna és korrekciós gyakorlatok szerves részeként az SMR System gyakorlatait.
Mozgástartomány növelése
A rendszeres SMR masszázs segítségével elérhető a könnyebb és fájdalommentes mozgás. A merev ízületek lazábbak és rugalmasabb lesznek. Az izmok ruganyossá és erőssé válnak. A mozgást gátló izomláz  megszüntethető, növekedik az ízületi mozgástartomány. Edzések előtt és után, valamint edzések részeként remekül alkalmazható.
Fájdalomcsökkentés (ízületi- és izomfájdalom, izomláz)
Az izomlázból eredő fájdalmak megszüntetésén kívül az SMR System aktiválja a test öngyógyító folyamatait. Ennek következtében jellemzően a stressz és túlterhelés következtében megjelenő ízületi fájdalmak megszüntethetőek. Izomsérülések esetében alkalmazva meggyorsítja a regenerációs folyamatokat.
Cellulitisz kezelés támogatása
A cellulitisz, a narancsbőr és egyéb kötőszöveti gyengeségből eredő problémák megszüntethetők.
Nyirok- és vérkeringés javítása
A méregtelenítésben szerepet játszó nyirokrendszer működését segíti, a vérkeringést fokozza.
Sportteljesítmény növelése
A kötőszövet rugalmassága biztosítja az izom erejét. A feszültségek feloldásával azonnal a maximálisra növelhető az izomerő. Ennek következtében a teljesítmény növelhető. A visszanyert izomerő és az ízületek optimális működése biztosítja, hogy  a sporteljesítmény növekedése tartós maradjon.

Szerezz értékes tudást kurzusainkon!

Az izompólyákra ható SMR masszázst nem csak sportolóknak javasoljuk. A gyakorlatokat alapképzettség nélkül is meg lehet tanulni. 

Stresszcsökkentő hatása és az anyagcsere javítása biztosítja, hogy fittebbé válj és megőrizd az egészséged.

Ha sportolsz, megelőzheted a sérüléseket, csökkentheted az izomlázat, növelheted ízületeid mozgástartományát.

Az SMR System Szakértők segítéségével 2008 óta több ezren tapasztalták meg  az SMR masszázs egészségmegőrző hatását.

A széles körben alkalmazható SMR System gyakorlatok alkalmazásával biztosabbá és gyorsabbá teheted sportolóid teljesítménybeli fejlődését, pácienseid rehabilitációját.

Sikeresebb edzővé, hatékonyabb terapeutává válhatsz.

A CsikySystem gyakorlatközpontú,  a mindennapi munkában hasznot termelő kurzusain 2008 óta több száz terapeuta és edző fejlesztette szakértelmét.

Amióta először hallottam a fasciák élettanáról, viselkedéséről, azóta el sem tudom képzelni a prevenciót, a sportolást, a teljesítményfokozást, a fájdalomcsillapítást, a gyógyítást, a sérülések, műtétek utáni rehabilitációt a hengeres fascialazítás nélkül.

Ha mégis ki kellene emelnem egy esetet, egy hosszútávfutó hölgy ugrik be elsőként, aki a rendszeres futás mellett kellő figyelmet fordított a stretchingre, sőt, jógagyakorlatokat is használt a nyújtások során, mégis egy félmaraton lefutása után másnap már nem tudott lábra állni, olyan erős csípőfájdalmai voltak. Az eset azért volt rögtön „gyanús”, mert a hölgy a 30-as éveiben jár, rendszeresen sportol, normál testsúlyú – tehát csípőízületi kopásra nem gyanakodtam. A vizsgálat során egyértelművé vált a csípő körüli (főleg alsó végtagi) terület feszessége. Manuális kezelést (fascialazítást) követően egy hengerrel a hóna alatt engedtem haza, kiadva a házi feladatot: minden nap hengerezni. Pár nap múlva már normálissá vált a járáskép, egyre lazult és engedett a túlfeszült terület.

Tanulság: még a rendszeres és szakszerűen végzett stretching sem elegendő a fokozott terhelésre való felkészítéshez, illetve a terhelés utáni regenerációhoz. Elengedhetetlennek gondolom a fasciák rendszeres lazítását, anyagcseréjének serkentését, a letapadások megelőzését az SMR technika alkalmazásával.

Mivel magam is rendszeresen és elég sokoldalúan terhelem a mozgásrendszeremet (gerinctréning, dinamikus jóga gyakorlás, funkcionális edzések), muszáj voltam beiktatni a hengerezést a napi/heti rutinba, mert hiába volt a sok nyújtás, nem tudtam elérni azt a hatást, amit az SMR technikával. Ha kimarad pár nap, már jeleznek az ízületek (sajnos a sokéves túlterhelés itt-ott már nyomot hagyott). Pontosan felismerem már azt a fajta sajgó, nehezen körülírható fájdalmat, amit a fascialazítás hiánya okoz. Ilyenkor rápattanok a hengeremre és máris könnyebbnek érzem a fájdalmas területet, másnapra pedig valóban meg is szűnik a fájdalom. Huncut jószág, olyan függőséget alakít ki, hogy nincs mese, muszáj vagy hengerezni, a tested követeli!

Ma már a rendelőmben és a stúdiómban is tartok eladásra szánt hengereket, mert nagyon sok mozgásszervi panasz kezelésében kiváló kiegészítő vagy akár a teljes javulást biztosító terápia a fascialazítás. A vendégek, páciensek is gyorsan ráéreznek az ízére, hiszen nagyon gyorsan hoz javulást – a fájdalom csillapítása, megszüntetése pedig az első és legfontosabb lépés a kezelésben.

Almásy Csilla

gyógytornász-fizioterapeuta, jóga oktató, személyi edző

Gyógytornászként és hobbi sportolóként 2 – 3 éve használtam már az SMR hengert mielőtt elvégeztem az alap + extra tanfolyamot. Mégis rengeteg hasznos elméleti és gyakorlati tudással tértem haza. Sok apró, de nagyon lényeges információ hangzott el, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ez módszer és az eszköz valóban hatékony legyen.

Azóta minden páciensemnél a 0. lépés a henger használatának a tanítása, mindegy, hogy sportoló vagy középkorú átlagember, fiatal vagy idősebb. Nem csodaszer, de a henger és a mögötte álló szemlélet minden kondíció esetén nagyon sokat tud a rehabilitációhoz hozzátenni.

Azt már meg sem említem, hogy saját „gondjaim”, milyen pozitív irányba változtak mióta tényleg jól használom az eszközt. Ahogyan a fasciák ott vannak az emberi testben mindenhol, a hengernek is ott kell lennie minden gyógyító, rehabilitációs tevékenységben.

Koncsek Krisztina

Gyógytornász, tanársegéd, SZTE ETSZK Fizioterápiás Tanszék, ÉletReFormáló Stúdió, Szeged

2014 februárjában találkoztam először az SMR Systemmel. Gyógytornászként fontos szempontnak tartom, hogy olyan tanfolyamokat végezzek el, amelyekkel rövid idő alatt, látványos javulást érek el.

Szeretem az olyan eszközöket/rendszereket, amelyekkel jól ki tudom egészíteni a gyógytornáimat. Pontosan ezért adtam le voksom az SMR mellett. Már a tanfolyam alatt éreztem, hogy ez lesz az az eszköz, amely mindig nálam lesz. Használtam már gyógyult törés után a mozgásterjedelem visszaállítására, műtétek után, sportolók esetén bemelegítésre és levezetésre. Kiegészítő terápiaként nyirokkeringési zavarokra, krónikus gyulladások esetén is nagy sikereket értünk el a betegeimmel.

Azt tapasztalom, hogy bármely korosztály számára bevethető az eszköz, élvezik a használatát, praktikus és gyorsan betanítható.

Cselovszki Boglárka

gyógytornász, K-Active Tape terapeuta, Mc Kenzie terapeuta

u

Mire való az SMR?

Stresszoldás, közérzetjavítás
A kötőszövet képes magában raktározni a feszültséget. A kötőszöveti feszültségek megszüntetésével érhető el a stresszoldás. A stressz megszüntetése a testben kihat a gondolkodásunkra és az érzelmeinkre is. Stresszoldással biztosíthatjuk a jó közérzet elérését is.
Rehabilitáció, megelőzés (prehab)
A laza és rugalmas kötőszövet biztosítja az izmok optimális működését, ennek segítségével a sérülések megelőzhetőek. Régi sérülésekből eredő ízületi és izomproblémák megszüntethetőek, a sérülések okozta stresszt feloldja. A regenerációs folyamatok felgyorsulnak, így a gyógyulási folyamat eredményesebbé válik. A rehabilitáció ideje lecsökken, a sportoló hamarabb térhet vissza.
Mozgástartomány növelése
A rendszeres SMR masszázs segítségével elérhető a könnyebb és fájdalommentes mozgás. A merev ízületek lazábbak és rugalmasabb lesznek. Az izmok ruganyossá és erőssé válnak. A mozgást gátló izomláz  megszüntethető, növekedik az ízületi mozgástartomány. Edzések előtt és után, valamint edzések részeként remekül alkalmazható.
Testtartás és test-tudat javítása
Javíthatjuk a testtartást. Az egyoldalú terhelésekből vagy az ülőfoglalkozásból eredő problémák az SMR System gyakorlatiainak alkalmazásával megszüntethetők. Nem szimmetrikus mozgást végző sportolók esetében megszüntethetők az ebből eredő panaszok, tartásbeli problémák. Egyre több gyógytornász és rehabilitációs szakember használja a gyógytorna és korrekciós gyakorlatok szerves részeként az SMR System gyakorlatait.
Fájdalomcsökkentés (ízületi- és izomfájdalom, izomláz)
Az izomlázból eredő fájdalmak megszüntetésén kívül az SMR System aktiválja a test öngyógyító folyamatait. Ennek következtében jellemzően a stressz és túlterhelés következtében megjelenő ízületi fájdalmak megszüntethetőek. Izomsérülések esetében alkalmazva meggyorsítja a regenerációs folyamatokat.
Cellulitisz kezelés támogatása
A cellulitisz, a narancsbőr és egyéb kötőszöveti gyengeségből eredő problémák megszüntethetők.
Nyirok- és vérkeringés javítása
A méregtelenítésben szerepet játszó nyirokrendszer működését segíti, a vérkeringést fokozza.
Sportteljesítmény növelése
A kötőszövet rugalmassága biztosítja az izom erejét. A feszültségek feloldásával azonnal a maximálisra növelhető az izomerő. Ennek következtében a teljesítmény növelhető. A visszanyert izomerő és az ízületek optimális működése biztosítja, hogy  a sporteljesítmény növekedése tartós maradjon.
|

Páciens vélemények

2011 óta oktatok kettlebellt Veszprémben majd Székesfehérváron is. Az SMR hengert már 4 éve használom a saját edzéseimben, de eredményességét látva a csoportjaimmal is megismertettem. Remekül lehet edzés előtt a mozgástartomány növelésére vagy edzés után a regeneráció elősegítésére alkalmazni. Csak pozitív visszajelzéseim vannak az otthoni használatáról is! Kitűnő kiegészítője a kettlebell edzéseknek egy alapos hengerezés az ülőmunka negatív következményeinek kivédésére.
Pribék István

Strongfirst kettlebell instruktor és FMS specialista

Megosztás