Oldal kiválasztása

Specialista képzés

Az ÁEEK által minősített, kreditpontszerző program

A kurzus bemutatása

 

A 3 napos TriggerMassage Specialista képzés keretén belül megismerkedünk a triggerpont terápia elméleti és gyakorlati alapjaival, valamint azzal, hogyan lehet hatékonyan megtanítani egy hozzánk forduló kliensnek a helyes alkalmazást.

Mi a TriggerMassage?

A trigger-masszázs, avagy a trigger-pont terápia alapja a trigger-pontok, a fascia és az izomrendszer alapos ismerete. A trigger-masszázs segítségével megőrizhető az egészség, növelhető a sportteljesítmény, csökkenthetőek és akár meg is szüntethetőek az akut és a krónikus, tipikusan “kisugárzó” jellegű izom- és ízületi fájdalmak is. Mi a trigger-pont? A trigger szó ravaszt, kioldó gombot jelent. Ennek értelmében a trigger-pontokra úgy tekinthetünk, mint egyfajta feszültség mentesítő, kioldó gombokra, pontokra. A trigger-pontok a myofasciális szövetekben alakulnak ki, ami az egész testet behálózó fascia – kötőszövet – része, így ezek a pontok bárhol a testben kialakulhatnak. A témával foglalkozó szakirodalom több fajta trigger-pontot különböztet meg. Lényegüket tekintve bármelyik fajtáról is essék szó, bárhol megjelenhetnek, komoly fájdalmakat okozva akár a pont környékén, akár attól távolabb eső helyeken. Könnyen megeshet, hogy valakinek a fejfájását másodlagos trigger-pontok láncolatán keresztül végigvezetve egy régi boka sérülés folytán, vagy akár egy bemelegítés nélkül végrehajtott edzésen megsérült mellizomban kialakult elsődleges trigger-pont okozza. A trigger-pontokat, szakavatott segítséggel könnyen meg lehet találni. Onnan bizonyosodhatunk meg arról, hogy valóban megtaláltuk-e, hogy jellegzetes, olykor kisugárzó fájdalmat érzünk.

Hogyan alakulhatnak ki és milyen problémákat okozhatnak a trigger-pontok?

Direkt kiváltó okok lehet a túlterhelésből, traumából, az izmok hirtelen kihűléséből, vagy sportolás esetén a pihenési idő hiányából származó kifáradás. Ide tartoznak még a a rossz tartásból és bármely gyakorlat helytelen kivitelezéséből vagy egy adott izomcsoport túlzott használatából eredő okok is. Közvetve kialakulhatnak még az un. elsődleges (primer) trigger-pontból származó további feszültésgpontok, valamint stressz hatás, szervi- és ízületi betegségek, izom- és idegproblémák, esetleg az anyagcsere és a hormonrendszer rendellenes működése, továbbá fertőzések, mérgezések esetében is. A trigger-pontok elsősorban izom- és ízületi fájdalmakat okozhatnak a test bármely területén,. Másodsorban zavart okoznak az izomműködésben illetve az izompólyában – myofasciában -, emiatt csökken az izom lehetséges maximális erőkifejtése, sérül az izom-koordináció, így csökken az edzés hatásfoka, könnyebben sérülhetnek a sportolók.

Kinek ajánljuk?

A TriggerMassage módszerét elsősorban azoknak ajánljuk, akik felfedezik az alábbi felsorolásban mindazokat a panaszaikat, problémájukat, “betegségüket” amelyek problémát okoznak számukra. Specialistaként képes leszel kezelni a következőket:

 • fejfájás – a fejfájások 70-80 százaléka remekül kezelhető a trigger-pont terápiával
 • hátfájás – alsó és felső háti szakaszon jelentkező fájdalmak
 • nyak- és állkapocs fájdalom
 • befagyott váll szindróma – a vállöv területén, akár nyakba, hátba, mellkasba és felkarba kisugárzó fájdalommal, a vállízület mozgáskorlátozottságával járó szindróma
 • fájdalmas térd és lábfej – futóknál, sportolóknál gyakori fascilitis (a talpi fascia krónikus gyulladása)
 • fibromyialgia – a kötőszövetben és izomban jelentkező, helyi és/vagy kisugárzó fájdalommal járó csomó (szinte népbetegség!)
 • krónikus fájdalom szindróma –makacs, hosszú ideje fennálló fájdalom, ami az izompólya és az izom merevségével jár együtt
 • krónikus ínhüvely gyulladás – kisebb terhelésre is visszatérő alkar és csukló fájdalom
 • krónikus ízületi gyulladás (un. reuma, arthritis)
 • teniszkönyök, golfkönyök
 • sportolás vagy más, ismétlődő tevékenységből eredő megterhelés okozta sérülések
 • negatív stressz okozta izomfájdalmak, fejfájás
 • baleset következtében adódó bizonyos problémák – az un. ostorcsapás okozta háti-, nyaki fájdalmak, fejfájás
 • egyéb ízületi és izomfájdalmak
A képzés menete

Az elméleti anyagon túl a 3 napos kurzus 4 modulra van felosztva, mely egy-egy adott területet céloz meg.

 1. TriggerMassage Modul I. – Fej-nyak-vállöv terület
 2. TriggerMassage Modul II. – Hát-törzs terület
 3. TriggerMassage Modul III. – Alsó végtag terület
 4. TriggerMassage Modul IV. – Felső végtag terület

Időpontok

 

Referenciák

 

Szabó Ferenc vagyok, 15 éve dolgozom a kecskeméti kézilabda csapat masszőreként. Van egy saját üzletem, nagyon kiterjedt vendégkörrel rendelkezem. Gyakorlatilag a 10 évestől a 60 évesig mindenki megfordul nálam mindenféle problémákkal.

Csíky Ferencnél vettem részt TriggerMassage tanfolyamon. Igazándiból a változás az a nézőpontban következett be, rengeteg olyan gond és probléma merült fel, amire előtte nem tudtam semmilyen megoldást, semmilyen általam használt technika nem mutatkozott eredményesnek.

Olyan megoldásokat sikerült alkalmaznom a vendégeimnél, ami hosszútávon az ő gyógyulásukhoz vezetett. Volt olyan vendég, akinek ezzel a technikával sikerült kilábalnia egy régi sérüléséből. Ez egy 20 éves sérülés volt, minden felé járt kezelésen, rengeteg mindent kipróbált, eljött hozzám, és egy néhány kezelés alatt arról számolt be, hogy teljesen megszűnt a vállproblémája, teljesen rendbe jött.

Én nagyon jó szívvel ajánlanám minden kollégának, aki emberekkel foglalkozik. Egy olyan gondolkodásmódot, egy olyan lehetőséget kaptam én is a kezembe, ami megtanított gondolkodni. Megtanított más szemmel nézni a dolgokat.

Szabó Ferenc
gyógy- és sportmasszőr

Időpontok

A triggermasszázst elsősorban fájdalomcsillapításra használom a hozzám fordulóknál. Korábban a gyerektraumatológián rengeteg végtagi törés utáni rehabilitációt végeztem, főleg könyök és térdsérült páciensekkel. A kontraktúrák kezelésében fontos szerepet játszott a triggerpontok kezelése is, jó hatással volt a fájdalmakra, gyorsította az ízületi mozgástartomány helyreállítását. Nagyon praktikus kezelési módszernek tartom, mert mindig „kéznél van”, eszközöket nem igényel, így masszázs vagy streching közben is alkalmazható. Eszközök segítségével pedig a páciens saját maga is megtanulhatja a pontok kezelését, így segítve a fájdalomcsillapítást és a gyógyulást.

Hatvani Dorottya

gyógytornász, TSMT terapeuta, SMR System szakértő, Triggermassage specialista

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozással hozzájárulsz ahhoz, hogy adataidat kezeljük, és emailt küldjünk neked.

Feliratkozás sikeres!

Share This